Rapsų istorija


Rapsai yra vienas iš seniausiai kultivuojamų augalų planetoje dar nuo antikos laikų. Anksčiau buvo auginami techninės paskirties rapsai ir su maistu nieko bendro neturėjo. O 1970 m. buvo išvesti maistiniai rapsai, turintys daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Dėmesio, „išvesti“ reiškia ne genetiškai modifikuoti, o išvesti selekcijos būdu, kaip mūsų seneliai soduose išvesdavo naujų veislių obelis. Genetiškai modifikuotus augalus Lietuvoje auginti apskritai draudžiama.

Rapsų aliejus tapo populiariausiu augalų aliejumi Skandinavijoje, pastaraisiais metais itin giriamoje už kulinarinius pasiekimus. Kitos Šiaurės šalys taip pat neatsilieka rapsų vartojimu - Kanada, D. Britanija. Dideli plotai želia visoje Europos Sąjungoje, taip pat Lietuvoje. Be jau minėtų šalių, už Europos ribų didžiausios rapsų augintojos yra Kinija, Indija ir Australija. 

Rapsų sėklos gali būti auginamos palyginti žemoje temperatūroje, dėl to jos populiarios „Šiaurės“ šalyse, kur neauga kitos aliejinės kultūros: sojų pupelės, alyvmedžiai, palmės, ir t. t. Todėl rapsų aliejus geriausiai tinkamas mitybiniu požiūriu mums, vadinamiesiems šiauriečiams.