Kaip pasirinkti aliejų kepti

Yra įvairiausių skonių aliejų, daugelis jų turi jūsų organizmui reikalingų medžiagų, bet prieš naudodami bet kurį aliejų kepimui - turėtumėte pasidomėti ar jis tam tinkamas. Labai svarbu žinoti ar aukštoje temperatūroje nesudega visi jo privalumai ir nevirsta kenksmingais kancerogenais.

Kai kurie aliejai aukštoje temperatūroje ima rūkti. Tuo metu ne tik sudega jų naudingos medžiagos, bet ir formuojasi kenksmingi laisvieji radikalai, kurie organizme sujaukia normalią ląstelių veiklą. Žemą degimo temperatūrą turintys aliejai tinka tik salotoms ar jau paruoštiems patiekalams pašlakstyti, todėl kepimui niekuomet nenaudokite jokių nerafinuotų ar šalto spaudimo aliejų.

Atsakymas paprastas - naudokite aliejų, kuris turi aukštą degimo tašką. Taigi kepimui, pasirodo, visiškai netinka įžymusis extra virgin alyvuogių aliejus, nevalyti linų sėmenų, sezamų, dygminų ar sojų aliejai. 

Sotieji riebalai
Kuo mažiau - tuo geriau. Jie didina bendrą cholesterolio kiekį, todėl būtina riboti jų kiekį maiste. Reikėtų stengtis, kad sotieji riebalai sudarytų ne daugiau 7% kasdien gaunamų riebalų kalorijų. Daugiausiai sočiųjų riebalų turi kokosų, palmių, medvilnės sėklų aliejai. Ženklų skaičių - žemės riešutų, alyvuogių, kukurūzų aliejai. 

Transriebalai 
Didina MTL (blogojo cholesterolio) kiekį, mažina DTL (gerojo cholesterolio) kiekį. Neturi jokios vertės apskritai. Pašalinkite juos iš savo mitybos. Transriebalų būna aliejuose su iš dalies hidrintais (hidrogenizuotais) riebalais. Venkite tokių aliejų ar produktų su jais.

Vartokite mononesočiuosius riebalus. Jie reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir yra geri jūsų širdžiai. 

Rinkitės polinesočiųjų riebalų (dar žinomų kaip Omega 3 ir 6) turinčius aliejus. Tik vertėtų atkreipti dėmesį, kad Omega 6 ir taip gauname iš įvairių maisto produktų, o Omega 3 - mums nuolat trūksta. Todėl reikėtų siekti šių medžiagų balanso santykiu 3:1. Tik rapsų ir dar keletas egzotiškų aliejų (kanapių, graikinių riešutų) turi tokią tobulą proporciją.